Lista de supraveghere mondială Open Doors 2017 – persecuția crește în India și în sud-estul Asiei

1567 1

Persecuția contra creștinilor crește mai rapid în țările din sudul și sud-estul Asiei, așa cum se desprinde din Lista Mondială de Persecuție de anul acesta, pe care Open Doors a făcut-o publică astăzi. Lista cuprinde un total de 50 de țări în care se estimează că aproximativ 215 milioane de creștini experimentează un nivel ridicat de persecuție.

Din cele cinci țări a căror indice de persecuție a crescut cel mai mult anul trecut, cinci din ele se află în sudul și sud-estul Asiei: India, Bangladesh, Laos, Butan și Vietnam.

Tendința ce iese în evidență este aceea că naționalismul religios face ca țările asiatice să urce înspre capul listei”, afirmă dr. Ron Boyd-MacMillan, directorul de Investigații Strategice de la Open Doors International.

În India, câștigarea alegerilor în 2014 de către partidul Bharatiya Janata Party (BJP), a alimentat fervoarea naționalistă hindusă. Drept urmare, ritmul violenței anticreștine s-a accelerat în nordul țării unde conform estimărilor Open Doors, 40 de milioane de creștini trăiesc între o discriminare opresivă și o violență distructivă din partea extremiștilor hinduși.

În același timp, conform lui Boyd-MacMillan, „guvernele vulnerabile din țările vecine, majoritar hinduse sau budiste, au văzut cum apelarea la identitatea națională religioasă este o formulă eficace pentru a-și impulsiona poziția de putere, în special în zonele rurale”.

Topul primelor 10

Coreea de Nord continuă să fie în capul listei pentru al 16-lea an consecutiv. Open Doors califică regimul dictatorial de la Phenian, ca pe unul fără precedent în ostilitatea lui față de religie.

În topul 10 iese în evidență cazul Somaliei ce a urcat de pe locul 4, pe locul 2. Caracterul profund tribal al societății somaleze face posibil ca orice musulman ce se convertește la creștinism, să fie detectat imediat și este suficient  motiv ca acesta să-și găsească moartea.

În termeni generali, primele 10 țări de pe listă au suferit puține schimbări față de 2016. Nouă din acestea se aflau în acest top anul trecut. Doar Yemenul face excepție care urcă pe locul 9 de pe locul 11, iar Libia cade pe locul 11 (anul trecut fiind pe locul 10)

Iată lista primelor 10 țări:

 1. Coreea de Nord – 92 puncte din 100
 2. Somalia – 91 pcte
 3. Afganistan – 89 pcte
 4. Pakistan – 88 pcte
 5. Sudan – 87 pcte
 6. Siria – 86 pcte
 7. Irak – 86 pcte
 8. Iran – 85 pcte
 9. Yemen – 85 pcte
 10. Eritrea – pcte

Alte tendințe privind persecuția

Punctajul mediu pentru țările ce intră în topul 50, a crescut ușor în 2017 față de 2016. Țările ce au provocat această creștere sunt în principal opt regimuri ce sunt tot mai autoritare în Orientul Mijlociu și Nordul Africii: Algeria, Egipt, Iran, Iordania, Teritoriile Palestine, Qatar, Turcia și Emiratele Arabe Unite.

De partea lui, extremismul islamic posedă o tot mai mare libertate de acțiune în Africa subsahariană unde milițiile islamice sunt la modă. De asemenea, sprijinul economic străin ajunge tot mai mult în sferele politice și educative islamice, așa cum ajunge și în alte sfere ale societății.

Numărul de creștini persecutați în lume – 215 milioane

Una din noutățile de anul acesta în statistica elaborată de Open Doors este schimbul în numărul estimat de creștini prigoniți în lume, ce până acum se menținea în 100 de milioane de persoane. Echipa de investigații Open Doors International a stabilit că în total 215 milioane de persoane din lume suferă nivele de persecuție severă, foarte severă, sau extremă, din cauza credinței creștine. Această cifră înseamnă că unul din doisprezece creștini din lume este prigonit.

În cele 50 de țări ce alcătuiesc World Watch List, locuiesc un total de 4 830 milioane de persoane, iar numărul aproximativ de creștini din aceste țări este de 650 de milioane (13 %). Din aceste 650 de milioane, Open Doors consideră că 215 milioane (33 %), suferă diverse nivele de persecuție. În 21 din cele 50 de țări, procentul creștinilor ce suferă persecuție este de 100 %.

Metodologia folosită

Metodologia folosită de Open Doors pentru a întocmi Lista de Supraveghere Mondială este în așa fel concepută pentru a putea verifica cum este oprimată credința creștină în cinci arii diferite: viața privată, viața de familie, viața în comunitate, viața la nivel național și viața din biserică. În același timp, acoperă de asemenea sfera violenței (violări, moarte, incendierea de biserici, etc). Doctorul Ronald Boyd-McMillan, director de investigații al Open Doors, a explicat de ce se au în vedere toate ariile și nu doar violența:

„Este posibil ca persecuția să fie atât de intensă în toate domeniile vieții încât creștinii se tem să depună mărturie de credința lor și prin urmare să te întâlnești cu nivele scăzute de violență ca și rezultat, pentru că de obicei incidentele violente ale persecuției sunt rezultatul mărturie creștine”.

Prin „mărturie creștină” Boyd-McMillan se referă la fapte atât de simple precum a asista la serviciile unei biserici, de exemplu. Țările în care acest fel de opresiune este cea mai intensă sunt: Somalia, Coreea de Nord, Eritreea, Afganistan, Maldivas, Irak, Iran, Arabia Saudită, Yemen și Siria.

Obiectivul – ajutorarea persoanelor din spatele cifrelor

Lista de Supraveghere Mondială întocmită de Open Doors este publicată anual ca un instrument pentru:

 • A produce alarmă prin intermediul mediilor de comunicare
 • Să fie folosită de politicieni pentru a lua decizii bazate pe informație
 • Pentru ca bisericile din toată lumea să sprijine și să se roage pentru frații și surorile lor ce se află în prima linie a bătăliei.

Open Doors este o organizație ce lucrează pentru creștinii prigoniți de mai bine de 60 de ani. A fost fondată de „fratele Andres”, un misionar olandez ce a început să transporte Biblii de contrabandă creștinilor din țările comuniste din estul Europei. Astăzi, această organizație sprijină creștinii prigoniți din zeci de țări și posedă birouri în peste 20 de țări.

Sursa: Puertas Abiertas.org

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns

1 comment

 1. India face presiuni ca organizația creștină Compassion, să plece din țară - Accente Răspunde

  […] creștinii, au fost denunțate în ultimele luni și de alte instituții precum Open Doors. În lista de supraveghere mondială, întocmită de Open Doors, India a urcat mai multe poziții anul trecut, din cauza legilor prin […]