La 100 de ani de la Declarația Balfour „Statul Israel a fost una din cele mai importante victorii politice”

1359 0

Boris Johnson, ministrul de externe din guvernul britanic, a declarat la aniversarea a 100 de ani de la istorica decizie politică, că „declarația Balfour a permis una din cele mai importante victorii politice: crearea statului Israel”.

„Declarația Balfour, oricare i-ar fi defectele, a deschis calea unuia din cele mai importante victorii politice din secolul XX: crearea statului Israel, ce este o democrație, o societate liberală și un far de speranță ce împărtășește valorile în care eu cred cu pasiune”, a evidențiat ministrul britanic, în cadrul unei recepții a Comunității de Evrei Britanici, ce a avut loc luni seara, la reședința oficială a președintelui Camerei Comunelor din Londra.

„Vorbind ca și un ex-kibutznik (locuitor al unui kibutz), ce și-a petrecut cea mai mare parte a timpului spălând, recunosc magia, geniul și miracolul lui Israel, de aceea a trebuit să-l comemorăm pe Balfour cu mândrie și respect”, a mai adăugat demnitarul.

La celebrarea centenarului faimoasei declarații au asistat peste 100 de parlamentari, diplomați, funcționari și lideri ai comunității evreiești.

Declarația Balfour (din 2 Noiembrie 1917), a fost una din manifestările formale publice ale guvernului britanic, în timpul Primului Război Mondial, prin care se anunța sprijinul pentru stabilirea unui „cămin național” pentru poporul evreu în regiunea Palestina, ce în acel timp era parte din Imperiul Otoman. Declarația a fost inclusă într-o scrisoare semnată de ministrul de externe britanic (Foreign Office) Arthur James Balfour și trimisă baronului Lionel Walter Rothschild, un lider al comunității evreiești din Marea Britanie, pentru a fi transmisă Federației Sioniste din Marea Britanie și Irlanda. Textul a fost publicat în presa din 9 Noiembrie 1917.

În timpul discuțiilor din Cabinetul de Război britanic, ce a condus la declarație, războiul ajunse-se într-o perioadă de stagnare; trupele americane încă nu intraseră în acțiune iar rușii erau distrași de agitația internă. Secretarul Cabinetului, Mark Sykes, a inițiat conversații formale cu liderii sioniști în 7 Februarie 1917 și Balfour i-a cerut lui Rothschild și lui Chaim Weizmann să prezinte un proiect de declarație publică pentru 19 Iunie. Alte proiecte au fost discutate de Cabinetul britanic în septembrie și octombrie, cu aportul evreilor sioniști și antisioniști, dar fără reprezentanți ai populației locale din Palestina, iar emiterea declarației finale a fost autorizată pentru 31 Octombrie. Discuția cabinetului privitoare la aprobare a descris beneficii de propagandă între comunitățile evreiești mondiale, pentru efortul războiului aliaților.

Sursa: http://judios.org/2017/11/01/canciller-britanico-la-creacion-de-israel-es-uno-de-los-mayores-triunfos-politicos/

 

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns