Din 2014, 27 de locale de cult au fost închise, ceea ce afectează aproximativ 40 de comunități creștine. Unii „și-au cumpărat localul pe credit, remodelându-l și acum nu îl pot folosi”, spune pastorul Daniel Magnin.
Creștinii evanghelici din nordul Italiei sunt nevoiți să găsească soluții la situația în care se află, datorită închiderii locașurilor de cult de către autoritățile locale. În ultimii trei ani au fost închise 27 de astfel de locale în regiunea Lombardia, lucru ce afectează aproximativ 40 de comunități creștine, deoarece în unele cazuri, aceste localuri erau folosite de mai multe biserici. Motivul pentru care este luată o măsură atât de drastică este lipsa autorizațiilor de funcționare.
„Nu există o piață a locașurilor de cult, adică a celor ce au o destinație adecvată, așa cum pretinde legea. Unele comunități ce au rămas fără local se adună în case familiare, dar multe din acestea s-au desființat pur și simplu”, a comentat site-ului Protestante Digital, Daniel Magnin, pastor în Biserica Nuovo Giorno din Monza.
Fiecare comunitate creștină nouă închiriază pentru adunare un salon ce este destinat afacerilor, cum ar fi un restaurant sau hală industrială. Dacă destinația inițială a localului nu este de „local de cult”, cu toate că biserica l-a cumpărat, poate să fie închis în orice moment. „Au existat cazuri în care biserica a cumpărat un local pe credit, au făcut renovările necesare pentru a-l adapta situației și acum nu-l pot folosi, deși continuă să plătească ratele. Este strigător la cer pentru că au pierdut tot ce au investit”, semnalează pastorul.
Ce spune legea
În acest moment, dacă biserica solicită schimbarea destinației localului, fie că este propriu sau închiriat, demersurile pot să dureze ani de zile sau să nu se rezolve niciodată. „Pe noi ne-au costat patru ani, o grămadă de hârtii, multă perseverență, o bună doză de răbdare și mai multe mii de euro. Am reușit să obținem aprobarea în urmă cu câteva luni și putem să spunem că suntem norocoși. Scopul principal al acestei legi este să împiedice deschiderea de moschei. De fapt nu există nici un local de cult musulman în Lombardia. Dar consecința este că și noi evanghelicii suntem limitați, la fel ca și oricare altă confesiune netradițională din zonă (este de înțeles că biserica catolică are o mare cantitate de proprietăți în toată Italia). În Milano există peste 100 de biserici evanghelice și nu putem număra pe degetele de la o mână câte din acestea au local de cult legal recunoscut”, semnalează pastorul Magnin, ce este de asemenea și trezorierul Conferinței Evanghelice Naționale din Regiunea Lombardia (COEN).
Această organizație a luat naștere în urmă cu 7 ani din nevoia de a asigura acoperire legală numeroaselor biserici ce nu aparțin unei denominații. „Înainte aveam COMEL (Conferința Evanghelică din Milano), dar am transformat această asociație ce acoperea întreaga Lombardie, într-o asociație la nivel național. Opt sau zece pastori am inițiat acest proces și continuăm să lucrăm uniți. Bisericile baptiste sau penticostalii ce aparțin de Adunările lui Dumnezeu din Italia, de exemplu, dispun de acoperire legală. Aceste organizații încheie acorduri cu statul și recuperează o parte din impozitele plătite, dar majoritatea bisericilor din Italia, eu aș zice că 90 %, sunt „chiesa libre”, adică biserici libere ce nu au reprezentant legal și nici acorduri cu statul”, explică pastorul.
În căutarea de soluții
În urmă cu câteva săptămâni responsabilii COEN s-au întâlnit cu un prestigios avocat din Milano căutând sprijin profesional pentru a face față acestei probleme ce afectează un număr crescând de biserici.
„Avocatul ne-a spus că trebuie să facem ceea ce noi, cu biserica noastră, am făcut în urmă cu câțiva ani. Autodenunțându-ne în fața autorității locale, comunicându-le ce activități desfășurăm în localul nostru”, comentează Daniel Magnin. „Făcând acest lucru, suntem într-o oarecare formă acoperiți. Cine tace, este suspect, spune un proverb, și autoritățile știu că suntem aici, pentru că noi înșine le-am spus. Ei au cunoștință de tot ceea ce facem în beneficiul comunității, distribuirea de alimente, etc și este dificil să vină să închidă un astfel de local”, mai spune.
Primirea autorizației pentru localul de cult al acestei comunități creștine din partea Comuni di Monza, este un fapt atât de puțin comun încât ziarul local „Il Cittadino di Monza”, a publicat informația.
Situația evanghelicilor din Italia a fost preluată și de alte site-uri din Europa precum Christian Today sau Evangelical Focus.