După vizita lui Geoff Tunnicliffe, împreună cu alţi câţiva lideri evanghelici la Vatican, în luna Iunie 2014, Secretarul General al Alianţei Evanghelice Mondiale, se întoarce pentru a continua discuţiile dintre romano catolici şi evanghelici. Dacă prima vizită la Vatican s-a vrut a fi una privată şi discretă, aceasta din urmă a fost publică, informaţiile despre aceasta fiind publicate atât de agenţiile catolice (Zenit) cât şi pe pagina oficială a Alianţei Evanghelice Mondiale (WEA).
Deocamdată este destul de greu să definim adevărata motivaţie şi zelul care îi caracterizează pe unii dintre liderii evanghelici care au participat până acum la astfel de reuniuni, după cum nu putem să intuim nici motivaţiile catolicilor şi în special ale papei Francisco. Dar, parafrazând cuvintele unui ziarist, „se pare că la Vatican se întâmplă ceva”.
Reuniunea pe care v-o prezentăm în continuare, a avut loc în urmă cu două zile la Vatican, şi este vorba de o întâlnire dintre o delegaţie a Alianţei Evanghelice Mondiale, papa Francisc şi reprezentanţi ai Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştine. Obiectul discuţiilor este descris în termeni pozitivi, uşor de acceptat şi dacă imaginaţia nu ne-ar duce dincolo de frumoasele aparenţe prezentate, ar trebui să le aplaudăm şi să le dăm mai departe. S-a vorbit despre unitatea creştinilor, de rezolvarea diferenţelor, de efectul negativ al diviziunilor în ceea ce priveşte evanghelizarea, de problemele celor marginalizaţi social, intensa persecuţie pe care o suferă unii creştini, etc. Întrebarea este: care este preţul unităţii şi dacă această unitate este compatibilă cu doctrinele de bază ale bisericilor evanghelice. Să nu uităm că după prima reuniune de la Vatican, liderii Alianţei Evanghelice din Italia au protestat spunând că „romano-catolicismul este un sistem al bisericii în care se află obstacole doctrinare de netrecut”.
După câte am observat eu, se pare că ambele părţi merg pe principiul din matematică, al celui mai mic multiplu comun, adică să facem unitatea bazată pe principii comune minime şi nu de substanţă. Şi ca reuniunile să nu dea de bănuit şi să poată fi acceptate de toţi, subiectul de bază este altul. În cazul de faţă s-a discutat mai mult despre nedreptăţile sociale, persecuţia religioasă, refugiaţi, violenţa şi comerţul de persoane, etc, dar nu s-a amintit decât în trecere sau deloc, despre problemele etice curente cum ar fi avortul, homosexualitatea, ameninţările familiei şi noua moralitate. Ce să mai vorbim despre tematica fundamentală a mântuirii şi viaţa eternă.
În viziunea lui Geoff Tunnicliffe, am intrat într-o nouă eră în relaţiile dintre Romano Catolici şi Evanghelici
„Noi Evanghelicii suntem un grup foarte divers care include biserici de tradiţie penticostală, reformată, baptistă şi independenţi”, au fost cuvintele de început ale lui Tunnicliffe . „Împărtăşim o credinţă comună în Domnul nostru Isus Hristos şi dorinţa de a sluji Împărăţiei lui Dumnezeu, avem o inimă deschisă pentru reînnoirea şi transformarea personală şi o pasiune de a face ca Isus să fie cunoscut în toată lumea. Cu scopul de a asculta de Hristos, vedem acest timp ca o nouă eră în relaţiile Evanghelici – Romano Catolici, aşa cum citim cuvintele profetului Isaia „ Lărgeşte locul cortului tău şi întinde învelitorile locuinţei tale: nu te opri! Lungeşte-ţi funiile şi întăreşte-ţi ţăruşii!” (Isaia 54:2).
„Propun – a continuat Tunnicliffe – un nou nivel şi o nouă calitate a discuţiilor noastre publice despre credinţele noastre fundamentale, care să includă atât secţiunile în care suntem de acord ca şi pe acelea în care avem diferenţe, pentru ca împreună să putem fi capacitaţi de Duhul să găsim formele în care să împărtăşim dragostea, pacea şi justiţia care o avem în Isus Hristos, într-o lume care suferă de ură şi războaie”.
Problemele abordate de Tunnicliffe în continuare au fost de natură politică şi socială, făcând referire la situaţia gravă a creştinilor în Orientul Mijlociu, persecuţia religioasă la nivel global, problemele refugiaţilor şi a emigranţilor, drepturile omului, inclusiv armele nucleare. „De aceea, un răspuns unit şi bine gândit la aceste probleme la nivel global, ar întări mărturia noastră şi ar aduce lumina lui Dumnezeu în acest întuneric”, a spus liderul evanghelic.
„Calitatea cooperării noastre va fi mai vizibilă şi mai influentă în măsura în care lideratul Bisericii Catolice şi al Alianţei Evanghelice Mondiale, vor face din această colaborare o înaltă prioritate şi vor lucra pentru a extinde cooperarea prin intermediul întregii game de instituţii şi organizaţii catolice şi evanghelice”.
Cooperarea dintre evanghelici şi catolici, este în viziunea lui Tunnicliffe, un succes şi un semn pentru necredincioşi: „Ce reuşită şi ce semnal pentru lume, că trecând peste diferenţele dintre noi, suntem împreună ca şi martori ai lui Isus şi afirmăm calea Lui Isus pentru toate activităţile noastre misionare! Mă aştept la noi colaborări la acelaşi nivel înalt”.
„O nouă eră de cooperare Evanghelică – Romano Catolică, care să răspundă persoanelor aflate în nevoi, trebuie să promoveze întrebări despre ceea ce credem într-o formă descriptivă. De aceea, propunem să fie acompaniată de un nou nivel de discuţie publică asupra credinţelor noastre fundamentale, atât în cele în care evanghelicii şi catolicii suntem de acord, cât şi în acele teme în care nu suntem. Nivele mai profunde de dragoste unită înspre aproapele nostru, trebuie să fie însoţite de un nivel mai înalt de discuţii asupra teologiei fundamentale şi a eticii”, a concluzionat secretarul general al WEA.
Interesant este faptul că în acest context, Tunnicliffe a introdus în discuţie ca şi exemplu pe Maria, mama Domnului Isus. „Sper ca fiecare dintre noi să luăm Biblia în serios în aşa fel ca să putem vedea trecutul nostru şi viitorul nostru din aceeaşi perspectivă ca şi Maria, mama lui Isus. Maria, când a aflat că va da naştere unui fiu, a declarat: Iată roaba Domnului, facă-mi-se după cuvintele tale. … Biblia i-a condus atât gândirea cât şi acţiunile în aşa fel încât Dumnezeu, prin ascultarea ei, a făcut din lumea aceasta un loc mai bun. Maria este o realizare a interacţiunii ei cu Biblia, care sper să fie un model pentru fiecare dintre noi”.
Papa Francisc vorbeşte despre o nouă etapă
De partea lui, papa Francisc a exprimat că „botezul este un inestimabil dar divin” pe care îl avem în comun. A amintit că de la început au existat diviziuni între creştini şi „din nefericire acestea continuă”. „Această situaţie – continuă papa – debilitează capacitatea noastră de a îndeplini mandatul pe care Domnul ni la încredinţat de a duce Evanghelia până la marginile pământului. Realitatea diviziunilor noastre murdăreşte mantaua lui Hristos, dar nu distruge complet unitatea profundă care izvorăşte din harul tuturor celor botezaţi. Eficienţa mărturiei creştine, indiscutabil ar fi mai mare, dacă creştini ar depăşi diviziunile dintre ei şi ar putea celebra sacramentele împreună, să predice împreună Cuvântul lui Dumnezeu şi s-ar implica împreună în caritate”, a spus papa.
Suveranul Pontif şi-a exprimat de asemenea bucuria pentru că în multe ţări din lume, catolicii şi evanghelicii au stabilit relaţii de frăţie şi colaborare, recunoscând că eforturile reunite ale Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor şi Comisia Teologică a Alianţei Evanghelice Mondiale, „au deschis noi perspective, lămurind înţelegerile greşite şi demonstrând formele prin care se depăşesc prejudecăţile”.
„Sper ca aceste consultări să inspire ulterior mărturia noastră comună şi eforturile noastre evanghelizatoare. Dacă cu adevărat credem în libera şi generoasa acţiune a Duhului, câte lucruri am putea învăţa unii de la alţii! Nu este vorba doar de a primi informaţii despre ceilalţi pentru a-i cunoaşte mai bine, ci de a culege ceea ce Duhul a semănat în ei ca şi un dar pentru noi.
Am încredere că Duhul Sfânt care trezeşte în Biserică, cu puternicul său suflu, curajul de a persevera şi de asemenea de a căuta noi metode de evanghelizare, să marcheze începutul unei noi etape în relaţiile dintre catolici şi evanghelici”, a fost concluzia papei.
Tot în cadrul acestei întâlniri s-a anunţat o conferinţă multireligioasă asupra familiei care va avea loc la Vatican în cursul acestei luni, cu participarea papei Francisc şi care va conta cu prezenţa binecunoscutului pastor şi autor creştin Rick Waren, al pastorului Russell More de la Convenţia Baptistă de Sud şi al pastorului anglican N.T.Wright. De asemenea vor mai participa un lider musulman şi unul mormon, alături de alţi lideri religioşi. În total vor fi prezenţi 30 de expozanţi din 14 religii diferite.
Nica Ionel
Reblogged this on tineridelanganoi.
Albu
Important sa facem tot ce putem in a sta una in inchinare chiar daca avem religii(culte sau nondenomination)diferite,dar acelasi cuvant ca manual BIBLIA
Între credinţă şi politică
[…] http://benidradici.wordpress.com/2014/11/08/ecumenismul-continua-in-forta-secretarul-general-al-alia… […]