Recent s-a împlinit un an de când Meriam Ibrahim a fost condamnată la 40 de lovituri de bici pentru adulter şi la moarte pentru apostazie. Campania pentru eliberarea acesteia a fost susţinută de mii de persoane din toată lumea, inclusiv de primul ministru britanic David Cameron, dar chiar dacă Ibrahim acum este liberă, situaţia minorităţii religioase din Sudan continuă să se deterioreze.
Când Tribunalul de Apel a declarat pe Ibrahim inocentă de toate acuzaţiile şi a eliberat-o din închisoare în 25 Iunie 2014, se spera ca în viitor această campanie să ducă la un mai mare respect pentru libertatea religioasă şi de credinţă în Sudan. Dar la doar cinci zile de la sentinţa de eliberare a lui Meriam, în 30 Iunie 2014, Biserica lui Hristos din Thiba Al Hamyida, nordul capitalei Kartum, a fost demolată, după ce au primit un aviz verbal cu 24 de ore înainte.
Sfârşitul anului 2014 a însemnat o creştere a nivelului de persecuţie pentru minorităţile religioase. În particular, Biserica Evanghelică Presbiteriană din Sudan s-a văzut implicată într-o bătălie legală pentru a-şi putea menţine dreptul de proprietate asupra localurilor şi bunurilor. Un ordin judiciar a fost emis contra Bisericii Evanghelice Bahri din Kartum, care s-a văzut asaltată timp de trei săptămâni de agenţii Serviciului Naţional de Inteligenţă (NISS) care au distrus o mare parte din sanctuar. Congregaţia a început un protest pacific încercând să împiedice executarea forţată a ordinului judiciar, în urma căruia cinci lideri ai bisericii şi 37 de credincioşi au fost arestaţi.
Reverendul Yat Michael, originar din Sudanul de Sud, care a predicat în Biserica Evanghelică Bashri în luna decembrie, când a încurajat congregaţia să se menţină tare sub jugul persecuţiei, a fost arestat de către NISS în aceeaşi zi. Reverendul Peter Yen a fost reţinut de poliţie în 11 Ianuarie şi amândoi pastorii se confruntă acum la acuzaţii foarte grave, două dintre ele putând să ducă la pedeapsa cu moartea sau la închisoare pe viaţă, în cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi.
World Watch Monitor a informat în Februarie că Yat Michael şi Peter Yen au fost duşi într-un loc necunoscut, după ce au fost arestaţi în timpul unei vizite la Kartum, ambii veniţi din Sudanul de Sud, care şi-a câştigat independenţa în 2011. În 4 Mai au fost acuzaţi de o serie de delicte, două dintre acestea fiind de subminare a sistemului constituţional şi de luptă împotriva Statului, delicte ce ar putea duce la pedeapsa cu moartea. Michael a fost deţinut în 21 Decembrie după ce a predicat dimineaţa în Biserica Evanghelică Bahri din Kartum. După serviciul religios, mai mulţi bărbaţi care s-au identificat ca agenţi ai Serviciului Naţional de Inteligenţă, i-au cerut lui Michael să meargă cu ei şi l-au luat fără alte explicaţii. În ziua următoare, agenţii de securitate au descins în casa în care Michael locuia temporar, luând de acolo haine şi obiecte personale ale pastorului. Au informat pe soţia acestuia că soţul ei este arestat în legătură cu o investigaţie ce se află în desfăşurare, fără a da alte detalii. Familia lui Michael se afla în Kartum pentru copilul lor pe care l-au dus acolo ca să primească îngrijire medicală.
Pastorul Peter Yen a fost deţinut în 11 Ianuarie, după ce a depus o scrisoare la Biroul de Probleme Religioase din Kartum, întrebând de colegul său Michael, arestat în decembrie. Şi el este originar din Sudanul de Sud.
Primul proces a celor doi pastori a avut loc în ziua de 19 Mai, dar judecătorul a ordonat amânarea acestuia pentru ziua de 31 Mai. Nahmia Shaloka, un avocat sudanez care a abandonat ţara din cauza luptei pentru drepturile omului şi care acum locuieşte în Statele Unite, a studiat cazul celor doi şi în opinia lui, acuzaţiile sunt false şi lipsite de probe. Conform acestuia, procurorul a prezentat la procesul din 19 Mai un CD, care ar conţine discursul ilegal al lui Michael în Biserica Presbiteriană din Kartum, dar avocatul apărării Osman Almoubarak, a afirmat că şi el deţine un CD, cu predica lui Michael, dar acuzaţiile nu se confirmă.
Pentru următorul proces al celor doi, se menţin acuzaţiile de divulgare şi primire de informaţii şi documente oficiale (spionaj), tulburarea liniştii publice, insulte faţă de islam, precum şi cele de subminare a sistemului constituţional şi luptă împotriva Statului, care ar putea duce la pedepse mai severe.
„Mă tem că ar putea să-i execute pe cei doi pastori din cauza credinţei lor”, a spus David Curry, director general al Open Doors USA. „În acest caz particular, se pare că acuzaţiile sunt inventate. Aceştia sunt buni cetăţeni care îşi practică credinţa creştină, dar guvernul sudanez foloseşte orice tehnică posibilă pentru a scoate creştinismul din viaţa lor zilnică şi din păcate se pare că au un anumit succes”, a mai adăugat Curry.
Nu este prima dată când bisericile din Sudan se confruntă cu presiuni din partea organismelor guvernamentale, aşa cum s-a întâmplat cu Biserica din Kartum unde a predicat Michael. Aceasta s-a văzut implicată într-un proces privind dreptul de proprietate asupra terenului, care a culminat cu biserica distrusă în ceea mai mare parte. În februarie şi iunie 2014, alte două biserici au fost demolate în Omdurman şi Kartum.
Cu toate că actuala constituţie a Sudanului garantează libertatea religioasă sau de credinţă, aşa cum este definită în dreptul internaţional, cazul Meriam Ibrahim şi al celor doi pastori, evidenţiază că aceste drepturi sunt garantate doar pe hârtie. În timp ce Sudanul de Sud are o populaţie majoritar creştină, Sudanul (de nord) are o populaţie majoritar musulmană, dar mulţi creştini din sud, care au fugit în nord din cauza războiului civil, sunt foarte legaţi de acele locuri, încât încearcă să suporte persecuţia guvernului şi să rămână acolo. Ministrul Religiei din Sudan, Shalil Abdullah, a anunţat că autorităţile no vor mai elibera permise pentru construcţia de noi biserici.
Surse: Christian Today; Charisma News
Elena M Elena
daca ar fi sa fiu executata ptr credinta mea nu as plinge si m-as bucura ca pot merge acasa la Domnul meu!
Procesul pastorilor arestaţi în Sudan s-a amânat pentru ziua de 16 Iunie - Beni Drădici - Accente
[…] Yat Michael şi Peter Yet Reith, despre care am scris într-un articol precedent (AICI), care au fost arestaţi în luna decembrie, respectiv ianuarie, de către autorităţile sudaneze, […]
Cei doi pastori deţinuţi în Sudan au fost eliberaţi - Beni Drădici - Accente
[…] în urmă cu opt luni. (Mai multe informaţii despre acest caz puteţi afla din articolele: Doi pastori din Sudan sunt în pericol de a fi condamnaţi la moarte şi Procesul pastorilor arestaţi în Sudan s-a amânat pentru ziua de 16 […]