La această întrebare încearcă să răspundă Pew Research Center, o instituție de sondare a opiniei publice din Statele Unite. Studiul se bazează pe observații asupra evoluției religiei în America, în perioada 2007 – 2014. Este vorba de un supliment ce are drept scop înțelegerea impactului religiei, examinând cum credințele și practicile religioase trec dincolo de rugăciune și asistența la serviciile bisericilor și cum afectează acestea în viețile de zi cu zi ale cetățenilor.
Despre cine este vorba?
Conform acestui studiu, americanii cei mai religioși sunt acei care spun că se roagă în fiecare zi și asistă la reuniunile ecleziastice în fiecare săptămână. Aproximativ 30 % din cei chestionați aparțin acestui grup și jumătate din ei sunt evanghelici protestanți. Protestanții evanghelici se identifică prin propria lor denominație sau se descriu pe ei înșiși ca fiind „născuți din nou”, sau „creștini evanghelici”.
Grupul catolicilor este următorul ca mărime între cei chestionați, cu un procent de 17 %, urmați de protestanți (bisericile istorice) cu 14 %.
Mai fericiți și mai apropiați de familie
PEW a ajuns la concluzia că persoanele considerate „mai religioase” se implică mai mult în viața familiilor lor, au tendința mai ridicată de a realiza activități voluntare, se implică mai mult în comunitățile lor și în general sunt mai fericite când este vorba de a accepta realitățile din viețile lor.
De exemplu, aproximativ jumătate din americanii considerați „mai religioși” se reunesc cu familia extinsă cel puțin o dată sau de două ori pe lună. În contrast, doar trei din zece din cei considerați „mai puțin religioși” se reunesc frecvent cu familiile lor.
Două treimi dintre adulții „mai religioși” (65 %), au donat bani, timp sau bunuri pentru a-i ajuta pe săraci în ultima săptămână, comparând cu 41 % din cei considerați „mai puțin religioși”.
De asemenea, 40 % din americanii „mai religioși” se descriu pe sine ca fiind „foarte fericiți”, în comparație cu doar 29 % din cei ce se consideră mai puțin religioși.
Ce este esențial pentru identitatea creștină?
Obiectivul acestui studiu era de a trece dincolo de comportamentul religios tradițional și să examineze felul în care oamenii își exprimă (sau nu) credințele, valorile și conexiunile acestora în viața cotidiană.
Pentru a rezolva această problemă, PEW întrebă pe adulții americani dacă tot ceea ce presupune credința și sau comportamentul este „esențial”, „important dar nu esențial”, sau „puțin important”, pentru ceea ce înseamnă religia pentru ei personal.
Aproape tot grupul din cei considerați mai religioși (96%), au spus că pentru ei credința în Dumnezeu este „esențială” și aceasta le definește identitatea lor religioasă, comparând cu doar 57% din persoanele ce sunt mai puțin religioase. Într-o formă similară, 7 din 10 dintre cei foarte religioși au spus că citirea Bibliei și a altor materiale religioase este „esențială” pentru identitatea lor religioasă, pe când doar 18 % din cei ce se consideră mai puțin religioși, afirmă că astfel de practici sunt esențiale pentru identitatea religioasă sau pentru a putea fi capabili să-și mențină conduita morală.
Unde se caută răspunsuri?
Când este vorba de cele mai importante decizii ale vieții, 7 din 10 evanghelici și 9 din 10 dintre evanghelicii numiți „foarte religioși”, au declarat că se roagă. În comparație, 4 din 10 din grupul general al protestanților și al catolicilor și 8 din 10 dintre cei mai religioși din aceste grupuri, au declarat că apelează la rugăciune.
82 % din cei mai religioși și practic toți din cei mai puțin religioși au spus că se încred mai mult în propriul lor discernământ, înainte de a consulta un pastor sau preot când este vorba de a lua o decizie importantă. 45 % au spus că se roagă într-o astfel de situație; 43 % se consultă cu familia; 25 % apelează al serviciile unui expert (consilier) și doar 15 % apelează la liderul religios.
Câți le vorbim oamenilor de credința noastră?
Aproape jumătate din americani (46 %) au vorbit cu familia apropiată despre religie o dată sau de două ori pe lună. Un sfert dintre ei vorbesc despre religie cu familiile lor cel puțin o dată pe lună și 33 % vorbesc des despre religie cu persoane ce nu aparțin familiei.
A avea conversații regulate despre religie este mai comun între evanghelici sau între cei ce aparțin de biserici din tradiția protestantă. În schimb, există relativ puțini dintre cei considerați „mai puțin religioși” ce au declarat că vorbesc despre religie cu regularitate.
Când cineva este în dezacord cu ei cu privire la religie, majoritatea americanilor cred că cel mai bun lucru este să încerce să înțeleagă punctul de vedere al celuilalt și să rămână în dezacord.
Cu toate acestea, aproximativ 1 din 4 (27 %) afirmă că cel mai bun lucru este să evite discuția asupra religiei cu cei ce nu sunt de acord cu ei. Doar un mic procent (de 5 %), au declarat că cel mai bine este să încerci să convingi pe cealaltă persoană, ca aceasta în cele din urmă să-și schimbe opinia.
Sursa: Protestante Digital