Creștinismul nu mai este obligatoriu la Facultatea de Teologie a Universității Oxford

1890 0

Studenții de teologie de la Oxford nu vor mai fi obligați să studieze creștinismul după primul an de universitate, ca urmare a faptului că mai mulți studenți au reclamat lipsa de diversitate în structura actuală a cursurilor.

„Motorul principal” care va ajuta la implementarea schimbării este „schimbarea dramatică în forma religiei ce se vede și se practică în Marea Britanie”, conform profesorului Johannes Zachhuber, președintele senatului Facultății de Teologie. Această schimbare va permite studenților să abandoneze complet studierea creștinismului după primul an de studii.

Hegemonia Bisericii Angliei a scăzut în intensitate, dar în același timp religia nu a dispărut. Dorim să le oferim potențialilor studenți ceea ce este interesant pentru ei și ce s-a schimbat mult în ultimii 30 de ani”, scrie Times Higher Education magazine.

Creștinismul va continua să fie obligatoriu în primul an, cu două cursuri bazice, dar studenții vor avea drumul liber să aleagă dintr-o gamă largă de posibilități, în anul doi și trei. Schimbările intervenite la teologie, în cea mai veche universitate din lume, va reflecta cu o mai mare precizie atât experiența profesorilor cât și interesul și experiența studenților.

Recunoaștem că persoanele ce vin să studieze la Oxford provin dintr-o varietate, din diverse origini și este legitim să aibă diferite interese. Vin din comunitățile respectate din Marea Britanie”, a spus Zachhuber. „Dacă avem un plan de studii foarte rigid, va avea loc un dereglaj tot mai accentuat dintre ceea ce profesorii fac în timpul lor dedicat investigației și ceea ce trebuie să predea la catedră”, a mai adăugat.

Reducerea modulelor obligatorii pentru studenții din anul doi și trei, va permite ca aceștia să studieze alte variante, inclusiv „viziuni feministe asupra religiei și teologiei” și „Budismul în spațiu și timp”.

Aceste schimbări sunt cele pe care studenții și le doresc, deoarece astăzi îi afectează o lume mai mare”, conform lui Benjamin Thompson, profesor asociat de istorie medievală la Oxford, care a mai spus că astfel de pași s-au mai făcut de-a lungul istoriei. „Exemplul cel mai evident este creșterea islamului militant sau ceea ce se întâmplă în economia Chinei”. (Christian Today)

Oare ce ar spune în ziua de azi despre aceste schimbări,  unul dintre distinșii profesori ce au predat la Oxford cum este C.S.Lewis, sau ce ar spune fondatorii acestei școli, a cărei origine merge în urmă până în sec.16. Iată o parte din discursul reginei Elisabeta I, prin care erau puse bazele școlii Jesus College, în cadrul Universității Oxford (numele întreg: Jesus College in the University of Oxford of Queen Elizabeth’s Foundation).

Pentru gloria Dumnezeului Atotputernic și Omnipotent și pentru difuzarea și conservarea religiei creștine în forma ei sinceră, pentru eradicarea erorilor și a ereziilor, pentru creșterea și perpetuarea adevăratei loialități, pentru dezvoltarea literaturii bune de orice tip, pentru cunoașterea de limbi străine și pentru educarea tinerilor în loialitate, morală și învățare metodică, pentru eradicarea sărăciei și a suferinței și în cele din urmă, pentru beneficiul și bunăstarea Bisericii lui Hristos din regatele noastre (…) decretăm ca un colegiu ce învață începând de la științe, filozofie, activități umane, a limbilor ebraică, greacă și latină, și până la profesarea Sfintei Teologii să fie creat, fondat, construit și stabilit și acesta să dureze pentru totdeauna …  – Regina Elisabeta I în 27 Iunie 1571 (Wikipedia).

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns