Creștinii din Sudan se află sub presiunea statului de multă vreme. Printr-o mișcare riscantă, Biserica lui Hristos din Sudan (SCOC), a publicat recent o scrisoare deschisă prin care denunță violarea sistematică a drepturilor creștinilor.
„„Simțim o durere profundă și condamnăm energic procedurile abuzive contra locurilor sfinte”, se scrie în respectiva scrisoare.
„Serviciile de Inteligență și Securitate Națională sunt responsabile de daunele și celelalte consecințe ce pot surveni în urma confiscării de documente. De asemenea acuzăm autoritățile din Ministerul Planificării și Dezvoltării a Infrastructurii Statului de atacurile contra bisericilor și pentru daunele materiale cauzate”, se mai spune în scrisoarea, ce a fost preluată de World Watch Monitor.
Scrisoarea a fost trimisă cu o zi înainte ca guvernul să demoleze un edificiu aparținând SCOC, în estul capitalei Kartum.
Alte 25 de biserici au fost de asemenea „însemnate” pentru a fi demolate, listă ce include biserici catolice, penticostale sau copte ortodoxe.
Scrisoarea „face un apel la președinție pentru a aloca terenuri bisericilor și a garanta creștinilor dreptul constituțional de a poseda terenuri în toate statele din Sudan”, spune World Watch Monitor. „Cerem președintelui Omar al-Bashir să ordone înapoierea tuturor documentelor de proprietate și de vânzare confiscate arbitrar și să împiedice orice altă violare a drepturilor creștinilor”.
În 2013 guvernul sudanez a anunțat că nu se vor mai acorda licențe pentru construcția de noi biserici în țară, motivând că „nu este nevoie de noi biserici pentru că mulți refugiați sudanezi, majoritatea creștini, s-au reîntors în țara lor, după secesiunea de Sudanul de Sud, în 2011”.
O lungă istorie de abuzuri în Kartum
Un lucrător creștin ce oferă servicii în Kartum de peste 20 de ani a declarat site-ului Evangelical Focus că acest tip de acțiuni guvernamentale sunt comune în Sudan de mult timp.
„Creștinii refugiați din Munții Nuba de cele mai multe ori și-au construit biserica înaintea propriilor case și trec multe luni până ce plătesc și primesc documentele legale de proprietate ale terenului ce aparțin guvernului”, afirmă.
Această sursă a lucrat împreună cu mai multe denominații creștine evanghelice din Sudan (între ele SCOC) și a avut acces la documentele de proprietate de demonstrau legalitatea diferitelor edificii ale bisericilor.
„Documentele de proprietate însă, de multe ori sunt ignorate și guvernul dorește să vândă din nou terenurile pe care s-au stabilit bisericile. Creștinii din Sudan sunt foarte rezistenți și răspund cu fermitate și bucurie la aceste lupte”.
În luna Martie, noul trimis special al Uniunii Europene pentru libertatea de expresie, Jan Figel, a vizitat Sudanul și a scris o scrisoare guvernului sudanez în care a cerut ca acesta să reducă „tensiunea” cauzată de presiunea constantă ce este exercitată asupra creștinilor.
„Cu privire la confiscarea proprietăților religioase a bisericilor evanghelice, aflate în curs, vă sugerăm cordial să asigurați deplina protecție a guvernului, comitetelor legale ale bisericilor, recunoscute de către liderii religioși și de Tribunalul Suprem al Republicii Sudan”, a spus diplomatul.
Sudanul ocupă locul al cincilea din lume în ceea ce privește intensitatea persecuție religioase. conform Listei de Supraveghere Mondială, întocmită anual de Open Doors.
Sursa: Protestante Digital