„În câteva secole, papa a trecut de la a fi considerat „Anticristul” la „frate în Hristos”
„Papa Francisc a fost primit cu o deosebită căldură în toate locurile pe care le-a vizitat în timpul vizitei de şase zile din Statele Unite, ce s-a încheiat duminica trecută. Sute de americani s-au aliniat pe străzi pentru a-l vedea pe liderul catolic, ba chiar unii membrii ai Congresului s-au emoţionat în timp ce ascultau mesajul lui Francisc, în faţa Parlamentului american” , putem citi într-un articol publicat de Christian Today.
Cu toate acestea, un sondaj efectuat de LifeWay Research, cu câteva zile înaintea vizitei papei în Statele Unite, a scos în evidenţă faptul că pastorii protestanţi sunt divizaţi în ceea ce priveşte modul în care valorează opiniile papei în teme teologice. Totuşi, în linii mari, efectul Francisc a impulsionat un curent pozitiv în ceea ce priveşte reputaţia Bisericii Catolice între pastorii protestanţi.
Un alt articol interesant, pe aceeaşi temă, îl putem citi în revista de analiză şi opinie creştină, Semnele Timpului. „Nu doar catolicii, ci și protestanții sunt copleșiți de „efectul Francisc”. Tot mai mulți sunt cei impresionați de stilul de viață și maniera în care liderul catolic abordează problemele globale. Cu nici un secol în urmă, protestanții, în special cei americani, acuzau leadershipul și dogma catolică de faptul că ar fi străine creștinismului. Acum, trecutul pare să fie ignorat”.
„Protestul s-a încheiat”, declara anul trecut, într-un discurs extrem de controversat, Tony Palmer, unul dintre apropiații anglicani ai papei Francisc, în fața unei adunări pline de lideri charismatici. Discursul acestuia anunța, de fapt, noi mutații pe scena religioasă. Percepția protestanților asupra papalităţii (cel puțin sub mandatul lui Francisc) pare să se schimbe iremediabil.
Aproape 4 din 10 spun că papa, cunoscut pentru smerenia acestuia şi preocuparea lui pentru cei săraci, a avut un impact pozitiv asupra opiniei lor despre Biserica Catolică, sondajul scoţând în evidenţă că aproape două treimi din cei chestionaţi îl văd pe Papa Francisc ca pe un creştin autentic şi „frate în Hristos”. Cu toate acestea, jumătate din pastorii protestanţi au spus că nu evaluează opiniile lui Francisc în „probleme de teologie”.
Schimbare de optică
LifeWay Research a cerut opiniile a 1 000 de pastori protestanţi şi evanghelici din Statele Unite, privitoare la punctele lor de vedere privitoare la Suveranul Pontif, printr-un sondaj telefonic, efectuat cu puţin timp înainte de vizita papei în Statele Unite.
Francisc, care în Martie 2013 a devenit primul papă ne-european şi primul iezuit ce a fost numit într-o aşa funcţie, a fost foarte categoric în probleme cotidiene precum acceptarea emigranţilor, evitarea materialismului şi protecţia mediului înconjurător. Pentru 43 % dintre pastorii protestanţi, Francisc nu a schimbat punctele de vedere ale Bisericii Catolice. Dar jumătate dintre aceştia (50 %) spun că actualul papă le-a afectat opinia, 37 % spunând că impactul a fost pozitiv faţă de doar 14 % care declară că impactul a fost negativ.
90 % din pastorii protestanţi sunt de acord că creştinii catolici pot să fie „creştini născuţi din nou”, dar sunt mai puţin siguri dacă Francisc este „fratele lor în Hristos”. Dintre aceştia, 63 % cred că papa este un creştin autentic, în timp ce 22 % nu sunt de acord cu această afirmaţie, iar 16 % au răspuns că nu sunt siguri.
Pastorii evanghelici raportează mai mult scepticism faţă de Papa Francisc, în comparaţie cu pastorii protestanţi. În timp ce 80 % ( 63% + 22 %) din pastorii protestanţi cred că papa este un adevărat creştin, doar 58 % din pastorii evanghelici sunt de acord.
„Faptul că unii pastori nu-l văd pe papa ca şi „fratele lor în Hristos”, îmi imaginez că acest lucru pare straniu pentru mulţi din afara segmentului protestant şi evanghelic”, a spus Ed Stetzer, directorul LifeWay Research. „Cu toate acestea, precursorii majorităţii pastorilor protestanţi, de la Luther, Wesley, Spurgeon la atâţia alţii, fără îndoială că nu l-au văzut pe papa ca şi „fratele lor în Hristos”.
„În câteva secole, papa a trecut de la a fi considerat „Anticristul” la „frate în Hristos”, pentru mulţi dintre protestanţi”, a mai spus Stetzer.
Pastorii chestionaţi sunt divizaţi în ceea ce priveşte modul în care iau în seamă opiniile lui Francisc în probleme teologice. Mai mult de 4 din 10 (42 %) spun că ei iau în seamă aceste opinii în timp ce 50 % au spus că ei nu le iau. Dintre aceştia, pastorii protestanţi sunt mai deschişi spre o astfel de opinie (57 %), în comparaţie cu cei evanghelici, care valorează opiniile teologice ale lui Francisc în proporţie de 36 %. La fel se întâmplă şi în cazul opiniei privind impactul Bisericii Catolice asupra protestanţilor, evanghelicii valorând pozitiv acest impact în proporţie de 30 %, faţă de 50 % cât valorează pastorii protestanţi.
Punctele de vedere pozitive asupra lui Francisc sunt mai pronunţate între pastorii cu un nivel ridicat de educaţie. Mai mult de două treimi dintre pastorii cu titlu de doctor (69 %), sau cu masterat, îl văd pe Francisc ca pe un adevărat creştin şi frate în Hristos, faţă de doar 42 % dintre cei fără licenţă sau titlu universitar.
De asemenea, pastorii cu masterat sau grad universitar, sunt semnificativ mai deschişi să ia în seamă opiniile teologice ale papei (49 %) şi că Papa Francisc le-a influenţat pozitiv opinia asupra Bisericii Catolice (43 %). Pastorii fără titlu universitar valorează opiniile teologice ale papei în proporţie de doar 22 %, şi Papa Francisc le-a schimbat opinia faţă de Biserica Catolică pentru doar 18 % dintre aceştia.
Sursa: LifeWay Research