Cât de departe merge decretul lui Trump privind libertatea religioasă???

2549 0

Așteptat cu nerăbdare și entuziasm de majoritatea liderilor religioși din Statele Unite, dar nu numai, decretul lui Donald Trump emis joi, privitor la protejarea libertății religioase, se pare că nu este atât de categoric așa cum se aștepta. Astfel, în timp ce unii aduc „osanale” decretului, alții îl califică de „lamentabil și inadecvat”.

„Cu prea multă frecvență guvernul a folosit puterea statului ca pe o armă împotriva oamenilor credincioși”, a spus președintele în fața liderilor religioși reuniți la Casa Albă, pentru a sărbători Ziua Națională de Rugăciune.

Evanghelici, catolici, evrei și alții s-au întâlnit în Grădina Trandafirilor pentru a participa la prima zi de rugăciune. Președintele a folosit ocazia, îndeplinind una din promisiunile electorale, semnând un decret executiv, proiectat pentru a promova și a proteja libertatea religioasă.

„Nu vom permite niciodată ca oamenii credincioși să fie atacați, intimidați sau reduși la tăcere”, a declarat președintele în aplauzele celor prezenți. Decretul în esență cuprinde:

  • Declară că protecția și promovarea libertății religioase este o politică a Puterii Executive
  • Ordonă IRS să nu mai aplice Amendamentul Johnson, prin care se interzicea bisericilor și altor organizații nonprofit să sprijine și să ajute pe candidații politici.
  • Protejează angajații ce din motive de conștiință nu doresc să distribuie anticoncepționale și medicamente ce induc avortul, conform planurilor de asigurări ce sunt dispuse de Obamacare.

Și atunci unde nu ajunge decretul?

Mulți lideri evanghelici ce l-au încurajat pe președinte să semneze decretul executiv, sunt de părere că acțiunile lui Trump semnifică un pas important. Dar, decretul este light în detalii și nu ajunge atât de departe, așa cum mulți așteptau.

„Decretul nu merge atât de departe, așa cum se spunea în acel proiect ce s-a filtrat presei în ianuarie, ce prevedea libertate grupurilor religioase ce se opun legilor contra discriminării colectivului LGBT, așa cum au fost impresarii creștini ce au refuzat să ofere servicii specifice perechilor de homosexuali”, putem citi într-un articol pe Christian Today.

Conform lui Ryan T. Anderson, investigator principal la The Heritage Foundation, prima componentă a ordinului doar reiterează ceea ce deja exista, adică, guvernul onorează și pune în practică legile privitoare la libertatea religioasă. În ceea ce privește a doua componentă, Anderson semnalează că limbajul ce abordează Amendamentul Johnson „nu are de-a face cu cele mai indispensabile libertăți religioase cu care se confruntă americanii”. În cele din urmă, nu este de acord că ordinul doar dă indicații agențiilor federale de a lua „în considerare” noi regulamente.

Anderson spune că acum mingea se află în terenul Congresului pentru a lua măsuri legislative privitoare la această temă. „Congresul trebuie să-i ofere Președintelui Trump oportunitatea de a semna protecții solide a libertății religioase”, scrie Anderson în The Hill.

Alți lideri religioși admit că și ei sunt decepționați cu acțiunea executivă a lui Trump.

„Încurajez administrația să ia imediat măsuri concrete pentru a asigura că persoanele credincioase vor fi libere să-și exercite credința”, a scris într-o declarație senatorul James Lankford, republican din Oklahoma și copreședinte al Comitetului de Rugăciune al Congresului.

În același ton, Alianța pentru Apărarea Libertății (Alliance Defending Freedom) a scris: „Încurajăm președintele ca să-și ducă promisiunea din campania electorală până la capăt”. „Din păcate, acest ordin executiv promite fără să îndeplinească … Chiar dacă apreciem spiritul gestul de astăzi, instrucțiunile vagi îndreptate spre agențiile federale, le lasă spațiu de manevră pentru a ignora acest gest, fără a ținea cont de spiritul cu care se pretindea”.

Alți lideri însă, sunt de părere că ordinul combate cu competență ostilitatea pe care creștinii au trebuit să o confrunte.

„Sincer să fiu, nu sunt sigur că există suficiente documente în Washington DC pentru a conteni toate atacurile ce s-au lansat peste libertatea religioasă sub administrația Obama”, a spus Tony Perkins, președintele Family Research Council.

Iar Franklin Graham a scris în Facebook: „Sunt mulțumit pentru că avem un președinte ce este interesat de libertatea religioasă și nu îi este frică să vorbească în numele lui Isus Hristos”.

Decretul lui Trump a fost suficient pentru a-i deranja pe mulți din electoratul de stânga. Unii spun că acesta va putea duce la discriminare contra comunității LGBT.

Uniunea Americană de Libertăți Civile (ACLU) a amenințat că va iniția acțiuni legale contra administrației, dar mai târziu a anunțat că nu va face acest lucru.

Surse: Mundo CristianoChristian Today

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns