Biserica prigonită – putem lua exemplu de la Ungaria

3359 2

Primul ministru ungar, Viktor Orban a participat la prima conferință organizată de această țară, pentru apărarea creștinilor persecutați din lumea întreagă, unde și-a exprimat sprijinul față de comunitatea creștină din Orientul Mijlociu pentru ca aceasta „să poată se întoarcă în locurile natale”, după ce în ultimii ani creștinii au trebuit să fugă de la casele lor, datorită acțiunilor terorismului și ale islamismului radical.

Conferința, ce a avut loc între 11 și 13 Octombrie în Budapesta, a reunit lideri ai organizațiilor ce apără creștinii persecutați, precum și a unor reprezentanți ai comunităților creștine din regiunile cu persecuție severă.

În discursul său, Viktor Orban a exprimat faptul că țara lor cunoaște bine ce înseamnă opresiunea, pentru că au suferit-o în timpul perioadei Uniunii Sovietice. De aceea, guvernul său „a fost primul, și din păcate până în prezent, unicul, ce a promovat și sprijinit o conferință despre creștinii persecutați”.

„Vom face ceea ce liderii comunităților locale gândesc că ar trebui să facem, adică să-i ajutăm pe cei refugiați să se întoarcă la casele lor de o viață”, a spus Viktor Orban, referindu-se la miile de creștini ce au trebuit să se refugieze în ultimii ani, datorită persecuției din Irak și Siria.

„Este o realitate faptul că religia cea mai persecutată din lumea de azi, este creștinismul. Această realitate ne vorbește că 215 milioane de creștini din 108 țări suferă în actualitate diverse forme de persecuție, patru din cinci persoane, ce sunt persecutate din cauza credinței, sunt creștine, și în Irak, în anul 2015, un creștin era asasinat la fiecare cinci minute, din cauza credinței”, a explicat demnitarul ungar.

Statisticile adaugă că numărul de creștini din Irak a scăzut în 15 ani, de la o comunitate de 1, 5 milioane în 2003, la aproximativ 250 000 în actualitate. În Siria cifrele sunt mai dificil de calculat, dar se estimează că 50 % din populația creștină a fugit din țară.

Conferința a reunit lideri ai bisericilor din Orientul Mijlociu, Europa și Statele Unite, împreună cu activiști ai unor organizații neguvernamentale și parlamentari din țări precum Canada și Suedia, ce au căutat răspunsuri potrivite la o criză ce a fost mult timp lăsată deoparte. Aproximativ 350 de asistenți la „Consfătuirea internațională despre persecuția creștină”, au ascultat cum Ungaria se află „singură” între națiuni pentru a stabili o unitate guvernamentală dedicată nevoilor acestei minorități persecutate.

Printre alte acțiuni, guvernul Ungariei a sprijinit construcția unei școli în Erbil (Irak) și a stabilit un secretariat al statului „pentru Ajutorul Creștinilor Persecutați”, cu scopul de a-i sprijini pe creștinii ce se confruntă cu violența și opresiunea în întreaga lume, secretariat ce contează cu un buget de 3 milioane de euros.

Căutând sprijin în Europa

Printre participanții la conferință, s-a aflat și un nord-coreean ce locuiește în Marea Britanie, mai mulți elevi nigerieni din Maidugiri (Borno), un student pakistanez și o femeie de afaceri din Kenia.

Obiectivul acestei prime conferințe este de a căuta răspunsuri la ceea ce Parlamentul UE  a declarat în primăvara lui 2016 ca și „genocid” al creștinilor și a minorității yazidi din Orientul Mijlociu și cum comunitatea internațională trebuie să acționeze pentru a evita ca astfel de credințe atât de vechi, să dispară din acele teritorii.

Unul din oamenii puternici din guvernul lui Viktor Orban este Zoltan Balog, ce este ministru de resurse umane și responsabilul secretariatului ce apără creștinii persecutați. Balog este de asemenea și pastor protestant. Din această postură, a anunțat „coordonarea la un nivel superior ajutorul umanitar ce este destinat comunităților creștine amenințate și ridicarea conștiinței publicului european, în general prin analizarea și documentarea centralizată a fenomenului persecuției creștinilor”.

Sursa: Protestante Digital

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns

2 comments

  1. Accente – Biserica prigonită – putem lua exemplu de la Ungaria | agnus dei - english + romanian blog Răspunde

    […] Afla mai mult – https://benidradici.com/biserica-prigonita-putem-lua-exemplu-de-la-ungaria/ […]