Anul 2017 se pare că nu va aduce nici un fel de îmbunătățiri în ceea ce privește creștinii prigoniți din diferite zone ale globului. Conform misiunii creștine Release International, se prevede ca anul 2017 persecuția contra creștinilor să crească.
Se așteaptă o creștere dramatică a persecuției în zona islamică, unde creștinii se află într-un pericol tot mai accentuat, datorită persecuției din partea militanților islamiști și a guvernelor locale. Persecuția se află în creștere de asemenea în India, din partea militanților hinduși și în China, unde presiunea contra bisericilor neînregistrate este în creștere.
Un raport complet privind panorama persecuției în lume va fi publicat luna viitoare de către Release International’s annual Persecution Trends report.
Paul Robinson, director executiv al Release International, a spus: „În întreaga lume creștinii se confruntă cu o gamă tot mai diversificată de persecutori violenți. Aici includem brutala persecuție din partea Statului Islamic din Orientul Mijlociu, militanți puternic înarmați în Nigeria și extremiștii hinduși din India”.
În Orientul Mijlociu, conflictul ce se derulează în Siria și Irak continuă să oblige mii de persoane, inclusiv creștinii, să fugă de la casele lor sau din bisericile istorice, din zonele care au semnificat leagănul creștinismului în urmă cu 2 000 de ani, și care au pierdut mai mult de jumătate din membrii în ultimii ani. Unii lideri creștini se tem de un exod masiv a tuturor creștinilor din regiune.
Creștinii ce au scăpat de Statul Islamic au relatat istorii de teroare, tortură, sclavie sexuală, inclusiv abuzuri extreme precum crucificarea celor ce au refuzat să renunțe la credință. În 2017este posibil să continue criza refugiaților din zonele limitrofe. Unul din obiective va fi Kurdistanul, în nordul Irakului, care este în acest moment casa a unor două milioane de deplasați interni.
În Iran, represiunea contra Bisericii Subterane continuă, cu liderii creștini ce se confruntă cu arestarea, încarcerarea și tortura sau plata unei cauțiuni, ce uneori depășește 10 000 de dolari pentru a evita temnița. „Sunt cazuri în care această sumă poate să urce de zece ori mai mult” – spune un asociat Release International, care a adăugat: „Persecuția în Iran este tot mai cruntă. Statul identifică creștinismul, în special bisericile de casă, ca pe o amenințare la adresa Republicii Islamice”.
În Egipt, atacurile contra creștinilor, din partea militanților islamiști continuă, în ciuda unui aparent sprijin din partea guvernului de la Cairo.
Nigeria este zona unde creștinii suferă una din cele mai puternice atrocități, aici contând cu nimic mai mult decât 15 000 de asasinate din partea organizației Boko Haram, din 2011 încoace, și peste două milioane de refugiați. Militanții islamiști fulani continuă să-i terorizeze pe creștini în zonele din nordul țării, atacându-i în timpul nopții, omorând oameni cu cuțitul și apoi folosindu-se de pământurile lor. Lideri ai bisericii nigeriene spun că poliția și militarii fac foarte puțin pentru a-i apăra.
Armele utilizate, suspiciune de cooperare a autorităților și scara tot mai mare la care se produc aceste tipuri de atacuri, sugerează o campanie concertată pentru expulzarea creștinilor din statele din nordul Nigeriei în care se vrea a se introduce legea islamică Sharia.
În Pakistan, creștina Asia Bibi, mamă a doi copii, continuă pentru al șaselea an să fie amenințată cu pedeapsa capitală pentru blasfemie, lucru pe care ea îl neagă, dar fiind ignorată continuu de tribunale și autoritățile guvernamentale.
Orice persoană care are curajul să o apere sau să încerce derogarea legii blasfemiei, este în pericol de a fi asasinată și Tribunalul Suprem luptă pentru a găsi judecători ce sunt dispuși să judece apelul acestei femei.
O succesiune de atentate din partea militanților islamici au dus la moartea sau rănirea a sute de creștini pakistanezi. Atentatul cu bombă din Lahore în ziua de Paște, a produs 75 de victime mortale și peste 300 de răniți. Este posibil ca astfel de atacuri să continue.
În același timp, creștinii se confruntă cu o discriminare generalizată în sistemul legislativ și legile blasfemiei din această țară sunt deschise la abuzuri generalizate.
„În Pakistan creștinii sunt considerați cetățeni de clasa a 3-a”, spune un asociat al Release International. „În 2017 va trebui să facem față la o mai mare discriminare, convertiri forțate (la islam) și căsătorii forțate”.
În India, liderii bisericilor au observat o creștere îngrijorătoare a persecuției violente din partea extremiștilor hinduși. Comisia de Libertate Religioasă a Asociației Evanghelice din India (EFI), a înregistrat 134 de atacuri contra creștinilor sau bisericilor în prima jumătate a anului 2016, cifră ce este similară cu suma atacurilor din cei doi ani anteriori (2014 și 2015). Se așteaptă ca astfel de atacuri să crească în următorul an.
Politica din China de a integra Biserica în tipare chinezești, se pare că va mușca mai puternic în noul an. Ideea ce se află în spatele acestei politici este că Biserica este un import din străinătate ce nu este dorit în China. Proiecte de regulament ale Guvernului din 2016 pentru probleme religioase, prevăd se pare, creșterea presiunii asupra bisericilor neînregistrate.
„Restricțiile sunt destinate a pune obstacole bisericilor de casă și să reducă contactele cu organizațiile ce nu sunt incluse în bisericile controlate de către Guvern”, spune un reprezentant al organizației China Aid. „Partidul Comunist vrea să pună mâna și pe religie. Guvernul vrea să controleze totul, inclusiv în aspectele mărunte”, spune un pastor.
O tendință tot mai îngrijorătoare în China este de a-i face responsabili pe creștini de delicte relaționate cu spionajul și securitatea statului, un tratament eficace pentru a face din creștini dușmanii statului, ce sunt în legături cu puterile străine.
„Raportul nostru privind perspectiva evoluției persecuției în 2017 este un semnal de alarmă pentru a avea în vedere acest aspect în rugăciunile noastre și în sprijinul practic pe care îl putem oferi familiei fraților noștri persecutați”, conclude Paul Robinson.