Un număr de oameni de ştiinţă, au semnalat în ultimii ani că s-ar putea ca ateii realmente să nu existe şi că credinţa în Dumnezeu este impregnată natural în toţi oamenii, conform unui articol publicat recent, care provoacă polemică în toată lumea, informaţie pe care o aflăm din portalul NoticiaCristiana.com.
Săptămâna trecută, Nury Vittachi a publicat un articol intitulat: „Oamenii de ştiinţă descoperă că ateii s-ar putea să nu existe şi aceasta nu este glumă”. În articol Vittachi citează investigaţiile a diferiţi oameni de ştiinţă precum Graham Lawton şi Pascal Boyer, care susţin că credinţa în Dumnezeu este impregnată în mod natural, în toţi oamenii.
„Oamenii de ştiinţă cognitivi sunt tot mai mult conştienţi de faptul că o perspectivă metafizică este atât de profund înrădăcinată în procesele de gândire umane, că nu poate fii ştearsă”, scrie Vittachi.
„Bineînţeles că aceste rezultate nu demonstrează că este imposibil să nu mai crezi în Dumnezeu”, semnalează Vittachi. „Ceea ce indică însă, este că putem să ne înşelăm pe noi înşine dacă gândim că noi luăm deciziile importante despre ceea ce credem şi dacă gândim că punctele noastre de vedere ne impregnează conştiinţa”.
Chiar şi acei care se autodefinesc ca şi „atei” sunt incapabili să se separe atât de uşor pe ei înşişi de credinţele în supranatural”, explică Vittachi. „Diferenţele dintre ateu şi punctul de vedere no-ateu este mult mai mic decât probabil este perceput de fiecare dintre cele două părţi”, scrie. „Ambele grupuri sunt conştiente că ei creează realităţi care includ elemente tangibile şi intangibile foarte similare. S-ar putea doar ca nivelele de conştiinţă şi de interpretare a unor anumite detalii superficiale să difere”. … „Toţi s-ar putea să fim cu ceva mai spirituali decât gândim”, este concluzia lui Vittachi.
Chiar dacă ateii s-ar putea să nu fie satisfăcuţi de raţionamentul lui Vittachi, alţi oameni de ştiinţă au ajuns la concluzii similare.
„Când oamenii nu mai cred în Dumnezeu, aceasta nu vrea să spună că nu mai au intuiţii care sunt puternic conectate cu supranaturalul”, a spus Ara Norenzayan, psihologă la Universitatea British Columbia din Vancouver – Canada, într-un articol pentru New Scientist. „Inclusiv în societăţile care sunt majoritar atee, întâlneşti o mulţime de credinţe paranormale”.
În acelaşi fel, Pascal Boyer de la Universitatea Washington din St. Louis, a argumentat că „o mare cantitate de caracteristici cognitive ne predispun la credinţă”. „De moment”, a declarat Boyer, „datele sprijină o concluzie modestă: credinţele religioase se pare că sunt o proprietate emergentă a capacităţilor cognitive normale”.
Cu toate că multe persoane în ziua de azi neagă existenţa lui Dumnezeu, Boyer spune că această „credinţă” se opune în mod fundamental la predispoziţiile naturale ale oamenilor. „Din contră, incredulitatea este în general rezultatul unei alegeri deliberate, deoarece presupune un efort în contra resurselor naturale cognitive ale noastre, ideologia cea mai uşor de propagat”.
Astronomul creştin dr. Jason Lisle, a argumentat că toată lumea, inclusiv ateii, în mod intuitiv înţeleg că Dumnezeu există. „Conform lui Romani 1: 18 – 20, fiecare are o conştiinţă înnăscută despre Dumnezeu şi despre creaţie”.
„Problema nu este că oamenii nu dispun de probe suficiente că Dumnezeu există, problema este că ei suprimă (înăbuşă) adevărul în nelegiuirea lor. Neagă ceea ce ştiu în adâncul inimii”.