Aproape 40% din bisericile din Asia Centrală sunt clandestine

950 0

Nu este întru totul corect să apunem că „tot ceea ce era în fosta Uniune Sovietică era rău”, dar din păcate postulatul principal al acelui stat era ateismul și negarea lui Dumnezeu, de aceea avem suficiente motive să înțelegem naufragiul și destrămarea imperiului sovietic.

După ce Uniunea Sovietică a ajuns la colaps la începutul anilor 90, aproape toate statele din fosta uniune, inclusiv cele din Asia Centrală, părea că s-au deschis spre libertatea religioasă. Cu toate acestea, creșterea radicalismului islamic, împreună cu dorința guvernelor din aceste țări de a controla libertățile cetățenilor, a dus la o situație gravă de persecuție a creștinilor atât din partea musulmanilor, cât și din partea Guvernului central.

Astfel, în unele regiuni din Asia Centrală, unde radicalismul musulman este în creștere, creștinii se află sub o amenințare constantă. Și dacă acest lucru ar fi prea puțin, autoritățile statale în mod constant, restrâng și modifică legile religioase ce reglementează relația dintre stat și organizațiile religioase. De exemplu, în 2003, Sergey Bessarab, pastor într-o biserică baptistă din Tadjikistan, a fost asasinat în casa lui de către membri mișcării musulmane radicale Al-Bayat.

În 2010, pastorul unei mari biserici carismatice din Makhachkkala (Daghestan), Arthur Suleimanov,a fost asasinat (împușcat în cap), aproape de localul bisericii sale. În 2012, Kazakstanul a adoptat o nouă lege religioasă care obligă bisericile protestante ce sunt deja înregistrate să se înscrie din nou în alte evidențe, dar de această dată procesul este extrem de complicat. Drept consecință, aproape 40 % din bisericile protestante din țară , au devenit peste noapte biserici ilegale, nevoite să funcționeze clandestin.

În ziua de azi, datorită amenințării islamiștilor și a presiunii guvernelor, adevărata față a Bisericii Protestante în Asia Centrală, este Biserica Clandestină. Prin Biserică Clandestină, înțelegem acea biserică în care urmașii lui Hristos se întâlnesc regulat în secret, în grupuri mici. Acești creștini își mențin credința în secret datorită amenințării cu persecuția. În multe sensuri, se aseamănă cu credincioșii din Biserica Primară.

„ Am fost forțați să conducem biserica într-o manieră secretă”, ne împărtășește Mahmud, pastorul unei biserici clandestine în unul din statele din Asia Centrală. „Nu dorim să fim asociați cu nimic ilegal și dorința noastră este de a fi cetățeni ce respectă legile. Dar guvernul ne-a adus în condiții imposibile și ne-a interzis activitățile dacă nu îndeplinim aceste condiții. Toate acestea îmi amintesc de vremurile din Uniunea Sovietică”.

Recent, poliția dintr-un sat din Asia Centrală a intrat cu forța în casa unde frații erau împreună, într-o adunare secretă. După ce poliția i-a interogat pe cei prezenți și a cerut registrele bisericii, le-au reținut pașapoartele membrilor bisericii și le-au cerut să se prezinte ziua următoare la poliție. Unul din polițiști i-a amenințat pe creștini și le-a spus clar că le era absolut interzis să desfășoare activități creștine dacă nu sunt înregistrați.

Mahmud ne dă câteva motive pentru a ne ruga pentru aceste națiuni:

  • Rugați-vă pentru autoritățile din țările noastre, pentru ca să nu ne vadă ca pe o amenințare pentru regimul politic din această zonă, ci ca pe cetățeni exemplari, buni și respectuoși față de lege.
  • Rugați-vă pentru ca statele din Asia Centrală să ne dea permisiunea să ne împărtășim credința și să-L putem adora pe Domnul în libertate, fără a ne teme că mâine am putea fi chemați la secția de poliție.
  • Rugați-vă pentru protecție din partea lui Dumnezeu, pentru creștinii din Asia Centrală, în fața extremiștilor islamici.
  • Rugați-vă pentru ca Biserica Clandestină din Asia Centrală să nu fie încă și mai clandestină – conclude pastorul Mahmud.

Open Doors, este o organizație ce sprijină bisericile clandestine și pe creștinii persecutați din Asia Centrală pentru a supraviețui și pentru a se menține în picioare față de condițiile tot mai dure de persecuție. Pentru ei a stabilit în regiune diferite proiecte de dezvoltare socio-economică, distribuție de Biblii și literatură, instruire biblică, sprijin financiar, etc, cu obiectivul de a edifica Împărăția lui Dumnezeu și de a întări Trupul lui Hristos prin intermediul creștinilor clandestini din Asia Centrală.

Și tu poți să fi parte din ajutorarea Bisericii Clandestine din Asia Centrală, prin rugăciunile tale și prin sprijin financiar a proiectelor Open Doors. Participă la „Proiectul pentru libertate religioasă: creștini clandestini” pe care îl poți găsi pe platforma Giving Tuesday și fii și tu parte din răspunsul față de persecuție.

(Numele sunt schimbate din motive de securitate)

Sursa: Protestante Digital

Comentarii

In this article

Lasă un răspuns