Deşi căsătoria nu mai este la modă în vremurile noastre, marea majoritate a băieţilor şi a fetelor visează la ziua când îşi vor ţine de mână aleasa sau pe distinsul făt-frumos. Oricât de mult se străduiesc exponenţii acestei culturi post-moderne să ne convingă de inutilitatea familiei şi oricât ar încerca aceştia să o redefinească, nu vor putea niciodată să anihileze celebrele cuvinte din Cartea Genesei, rostite tocmai de Dumnezeu: „Nu este bine ca omul să fie singur; am să-i fac un ajutor potrivit pentru el” (Genesa 2:18).
Dar în acelaşi timp, nu putem ignora tendinţele tot mai accentuate spre liberalism, tendinţe încurajate de media, de şcoală, de oamenii de afaceri, de VIP-uri şi care apoi sunt legislate de guvernanţi. Nu cred că este cazul să insist asupra acestui fapt, dar în ziua de azi divorţurile au atins cote alarmante, căsătoriile nelegitime (fără acte) sunt considerate de tot mai mulţi ca fiind o bună alternativă, fără să mai vorbim de copiii crescuţi de un singur părinte, de avorturi, sau de problema homosexuală.
Din aceste motive, acum când familia este asediată şi bombardată din toate direcţiile, înainte de a spune „DA”, este bine să meditezi la aceste întrebări, aşa cum au fost scrise de către pastorul şi publicistul J.Lee Grady şi publicate în Charisma News.
Ţi-ai predat în întregime viaţa lui Isus?
Nu se poate construi o familie puternică bazată doar pe romantism, pe pasiunea sexuală sau pe sentimente. Familia ta va fi o familie slabă dacă eşti slab(ă) spiritual şi acelaşi lucru este adevărat dacă perechea ta nu este din toată inima predată lui Isus. Vă asumaţi un risc enorm dacă vă căsătoriţi când viaţa spirituală nu este sănătoasă.
Eşti în relaţii bune cu ceilalţi?
Dacă tu ai un trecut marcat de relaţii rupte şi această dramă continuă, să nu te aştepţi ca familia ta să fie diferită. Trebuie să-ţi stăpâneşti acum mânia, gelozia, bosumflările şi compătimirile, nu după ai făcut un legământ ca să-ţi trăieşti restul vieţii cu soţul sau soţia ta..
Cum vă rezolvaţi conflictele cu viitorul partener?
Toate cuplurile au argumente. Dar dacă tu ai parte de partide de ceartă şi de dezacorduri continue înainte de a te căsători, să ştii că îţi cauţi probleme. Şi dacă ai avut parte de un abuz fizic sau verbal, vorbeşte de aceste lucruri cu cineva de la care poţi obţine consiliere.
Ai fost deschis(ă) faţă de trecutul tău?
Familia se bazează pe intimitate. Dar niciodată nu te vei bucura de acest cadou dacă nu poţi să fi transparent(ă) faţă de greşelile şi luptele tale. Dacă ascunzi durerea în spatele unei măşti şi aduci această durere în familia ta, cu timpul aceasta va face rău şi partenerului tău. Dacă ai avut probleme cu depresia, cu vreun tip de adicţie, sau ai greşit din punct de vedere sexual, încearcă să te vindeci cât poţi de toate acestea, înainte de a te căsători.
Ai încredere în trecutul partenerului tău?
Nu te grăbi la căsătorie dacă te simţi nesigur(ă) faţă de trecutul partenerului tău, în special dacă el (sau ea) a fost căsătorit(ă) înainte. Este bine în acest caz să vă puneţi o mulţime de întrebări. Puneţi toate cărţile pe masă. Nu cred că vreţi să vă treziţi după luna de miere că al tău doctor Jekyll s-a transformat într-un Mr. Hyde.
Plănuiţi să trăiţi o viaţă întreagă împreună, sau doar o ceremonie de nuntă?
Prea multe perechi astăzi sunt îndrăgostite de idea familiei, dar nu s-au gândit mai departe decât luna de miere. Dacă sunteţi obsedaţi cu torturile, cu florile şi cu lista de invitaţi, nu gândiţi bine priorităţile. Nu cred că vreţi să cheltuiţi 25 000 de dolari (euro) în ceremonia nunţii şi apoi după un an, să vedeţi cum se dezintegrează totul.
Eşti responsabil(ă) din punct de vedere financiar?
Nu aveţi nevoie de o căruţă plină de bani pentru ca să fiţi o familie fericită. Dar dacă nu v-aţi planificat cum să vă plătiţi facturile, tensiunile financiare o să vă sufoce familia. Fiţi prudenţi. Multe perechi azi, nici măcar nu au învăţat cum să folosească un cont bancar, să-şi planifice cheltuielile sau să facă economii. Căutaţi un mentor, dacă părinţii nu v-au învăţat conceptele de bază despre felul cum se gestionează viaţa.
Cât de aproape o simţi pe familia ta şi pe familia partenerului tău?
Nu există garanţia că toţi părinţii sunt încântaţi de alegerile tale. Dar dacă există conflicte importante în familia extinsă, cred că ar trebui să evaluezi dacă această decizie este una înţeleaptă. Romeo şi Julieta se iubeau, dar povestea lor s-a terminat în tragedie datorită atitudinii părinţilor. Caută ajutor pastoral dacă membrii familiei caută să provoace un conflict.
Tu şi partenerul tău aveţi visuri şi obiective similare?
Nu trebuie să vă placă aceleaşi filme sau să aveţi aceleaşi gusturi culinare. Dar când Dumnezeu pune două persoane împreună, ele îşi susţin visele fiecăruia. Asta este valabil mai ales când este vorba despre aşteptările pe care fiecare le are în privinţa copiilor. Dacă soţul sau soţia ta nu vrea copii, şi tu da, să nu crezi că problema aceasta se va rezolva de la sine. Dacă eşti femeie şi doreşti o cariera, iar logodnicul tău preferă ca tu să stai acasă, este vremea să te gândeşti din nou.
Tu şi partenerul tău, vă rugaţi împreună?
Aceasta este o manieră perfectă de a verifica dacă sunteţi compatibil(ă) spiritual cu viitorul partener. Dacă atunci când vă rugaţi împreună cu prietenul (prietena) simţiţi o profundă intimitate spirituală, este un bun semnal că Dumnezeu este cel care va adus împreună. Dar dacă partenerul (partenera) nu este interesat(ă) de a creşte spiritual împreună cu tine, luaţi acest lucru ca reper de a căuta în alte locuri. Când Dumnezeu îi pune pe un bărbat şi pe o femeie împreună, aceştia trebuie să fie una în toate direcţiile.